MEDIÁCIÓ – A BÉKÉS MEGEGYEZÉS HATÉKONY ESZKÖZE 

A mediáció a konfliktuskezelés egyik formája, amely során egy semleges harmadik fél, a mediátor (közvetítő) segít abban, hogy a vitában álló felek között kölcsönösen elfogadható megegyezés szülessen. A mediáció célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt olyan egyezség szülessen, amellyel mindkét fél elégedett és egyikük sem érzi vesztesnek magát. A mediációs folyamat végén létrejövő írásbeli megállapodás jogilag kötelező érvényű mindkét fél számára. A közvetítői eljárás alkalmazható minden olyan vitás esetben, amikor a felek a bírósági pereskedést szeretnék elkerülni.
Lehet családi, párkapcsolati, vagyoni, munkaügyi, gazdasági, környezetvédelmi vagy akár büntetőügyeknél is mediátor segítségét igénybe venni. A felek önként vesznek részt a folyamatban és ha úgy döntenek, szabadon távozhatnak.

HOGYAN ZAJLIK A MEDIÁCIÓ?

A mediáció – a bírósági eljárással ellentétben – a nyilvánosság kizárásával zajlik és teljes diszkréció jellemzi. Bizalmi folyamat, amelyben a mediátornak titoktartási kötelezettsége van minden olyan adatra és információra vonatkozóan, amelyről a mediációs folyamat során, azzal kapcsolatban szerzett tudomást. Ez a titoktartási kötelezettsége a közvetítő eljárás befejeződése után is fennáll. A mediáció egy vagy több alkalmas találkozást jelent. A megbeszéléseket 1 vagy 2 mediátor tartja, közös megállapodás szerint. A mediátor nem képviseli egyik fél érdekeit sem, tanácsot sem ad és nem dönthet a vitás ügyben sem. Feladata, hogy segítsen megnyitni a kommunikációs csatornákat, és a felek felismerjék a közös célokat és kölcsönösen elfogadható javaslat szülessen a konfliktus feloldása, a megegyezés érdekében.
A mediációban mindkét félnek lehetősége van ismertetni saját álláspontját a vitás ügyben, és a mediátorok segítenek abban, hogy minden olyan téma megtárgyalásra kerüljön, amely valamelyik fél számára fontos a megállapodás érdekében. A mediációs folyamat végén létrejövő egyezség minden érintett fél számára előnyös megállapodás, hiszen csak a résztvevők egyetértésével jöhet létre.

A mediációs egyéni beszélgetés díja: 15 000 Ft/óra
A közös mediációs ülés díja: 20 000 Ft/óra

Az egyéni beszélgetés vagy a közös mediációs ülés helyszíne egy semleges, nyugodt környezetben lévő iroda vagy lakás.

A mediáció hossza függ az eset bonyolultságától, de általában 2-3 egyéni beszélgetésből áll, majd egy közös mediációs ülés következik, ami akár két-három óráig is eltarthat. Szükség esetén, és a felek közös megegyezésével, több alkalmas is lehet a közös mediációs ülés.

Lépj velünk kapcsolatba!

Ha kérdésed van, oszd meg velünk!

Nem olvasható? Szöveg csere. captcha txt