Mit jelent az álmom?

(Részlet egy coaching beszélgetésből)

P. az első coaching ülésen arról beszélt, hogy van egy visszatérő álma: Nem találja az autóját. Arra emlékszik, hogy egy parkolóházban hagyta, de amikor visszamegy, nem emlékszik, hogy melyik emeleten parkolt. Hosszan bolyong a parkoló autók és az emeletek között, de nem találja. Az álom néha kiegészül barátokkal vagy ismeretlenekkel, akik segítenek neki keresni, de eredménytelenül. Ébredés után még napokig elkíséri a “keresem de nem találom” nyomasztó érzése.

– Mit jelent számodra az autó? – kérdezem.
– Igazából a kényelmet és utazást. Mindenhova autóval járok. Céges autóm van, mindig is az volt. Szerencsém van, mert akárhányszor munkahelyet váltottam eddig, mindig kaptam céges autót.
– Ezek szerint az autó a munkahelyedhez, a munkádhoz kapcsolódik. Hogy vagy most a munkahelyeden?
– Unatkozom. Frusztrált vagyok. Nincsenek új feladataim már egy jó ideje. Fél éve van egy új főnököm, aki nem bízik senkiben, mindenről tudni akar, mindent ő akar eldönteni. Próbáltam már beszélni vele, hogy higgye el, tudom én is és a csapatom, hogy mit kell tennünk, elvégre 5 éve együtt dolgozunk, de nem változott semmi. Napi rutindolgok vannak, és elvesztettem minden motivációmat.
– És munkahelyváltáson is gondolkodsz?
– Igen. Már kb 2 hónapja nézegetek álláshirdetéseket.
– Szerintem, az álmodban szereplő autó a munkádat jelenti. Amit keresel, de nem találsz…
– Hú, ez érdekes értelmezés. Így még nem gondoltam bele, de lehetséges. Sok dilemma van bennem a váltással kapcsolatban. Az egyik az, hogy a biztonságos, megszokott közegből nehezen lépek ki. Jó, hogy van egy csapatom, jó, hogy sokan ismernek és elismernek a cégnél. És persze jó, hogy van egy céges autóm…
– Látod? Tehát, ha az álmodban az autódat keresed…?
-…akkor valami nincs rendben a munkámmal? Vagy nem jó helyen keresem a munkát? Érdekes, hogy a barátok és ismeretlenek, akik segítenek, ez tényleg a valóságban is igaz. Felmerült bennem, hogy elmegyek egy fejvadászhoz és a barátaimmal is sokat beszélgetek arról, hogy milyen munka lenne nekem jó. Lehet, hogy jobban át kellene gondolnom, mit keresek egy új munkában?

Egyszer csak P. számára is világos lett az álma: megértette a kapcsolatát a valósággal.

Fontos az álmainkkal foglalkozni, mert üzenhetnek nekünk.

Ahogy Feldmár András is írja egy helyen:
“… minden álom, amit az ember többször álmodik, nagyon fontos álom… valaki ír neked egy levelet, nem bontod ki, és újra jön a levél, és újra jön a levél, amíg végre kibontod.”

(fotó: Viktoria Ivanovna)

Lépj velünk kapcsolatba!

Ha kérdésed van, oszd meg velünk!

Nem olvasható? Szöveg csere. captcha txt